SrpskiСрпскиMagyar
18.05.2021. Utorak

 izbori 2020

 imunizacija

 

 

Sistem48

JPK

Međunarodni dan devojčica


SPONZORI

APV

KLER

Bethlen Gábor Alap


RMHZ

NSZ


facebook

Facebook Prezentacija
Opštine Mali Iđoš

prezentacija

Investiciona prezentacija
Opština Mali Iđoš


uzkuapv

pannonreg

rfapv

rav

dobrauprava

uzmiracun

baner

Obnovljen Dom zdravlja u Malom Iđošu
02.11.2018.

Poslednjih 15 godina, zgrada Doma zdravlja u Malom Iđošu bila je u veoma lošem stanju, te je urađena njena rekonstrukcija  vredna 40 miliona dinara.

Poslednjih 15 godina zgrada Doma zdravlja u Malom Iđošu bila je u veoma lošem stanju. Od tri sprata, samo je prizemlje bilo funkcionalno, jer je krov prokišnjavao, a većina prozora nije smela da se otvara iz bezbednosnih razloga. Zahvaljujući sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, ova zgrada nedavno je konačno renovirana.

Više od 12 hiljada stanovnika opštine Mali Iđoš konačno ima adekvatne uslove za redovne preglede i lečenje u Domu zdravlja. Dugoočekivana rekonstrukcija zgrade je najzad završena i ovo je jedna od najvećih investicija opštine u poslednjih 30 godina za koju je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima opredelila gotovo 40 miliona dinara. Sabolč Almaši, lekar opšte medicine, kaže da je zbog dotrajale krovne konstrukcije i vlažnih zidova, čitav poslednji sprat bio izmešten, a da je nebezbedan bio i drugi sprat gde je bila ambulanta opšte medicine.

"Godinama smo imali probleme sa prokišnjavanjem. Hladne su bile sve prostorije, pacijenti su se žalili da je hladno u čekaonicama, a i lekari da je hladno u ambulantama. U nižim temperaturama smo morali smo i jakne da nosimo tokom celog radnog vremena. Kada je duvao vetar, svuda je bila promaja, tako da smo sada baš zadovoljni," rekao je Almaši.

Direktorica Doma zdravlja u Malom Iđošu, Zdenka Vujović, napomenula da je, s obzirom na broj stanovnika, ovo jedan od retkih domova zdravlja gde postoji veliki broj lekara specijalista, kao i da 64 radnika posluje u odličnoj, kolegijalnoj atmosferi, sada svakako i u uslovima kakve i zaslužuju zdravstveni radnici.

Bojana Pejović, pomoćnica direktorice Doma zdravlja koja je zadužena za opšte i pravne poslove, kaže da su se zbog problema sa krovom zgrade i prokišnjavanjem problemi godinama samo gomilali.

"Nama je u ovoj sanaciji najznačajnija popravka krova i zamena spoljne pvc stolarije. Krov je prokišnjavao i oštećen je dobar deo nameštaja, a zbog vlage su i električne instalacije pravile veliki problem. Ovom rekonstrukcijom su ti problemi rešeni i ne samo da imamo lepši izgled zgrade, već imamo i efikasnije grejanje, odnosno hlađenje," istakla je Bojana Pejović.

Najzahtevniji radovi bili su na kompletnoj zameni krovnog pokrivača koji su zajedno sa neophodnom unutrašnjom konstrukcijom i termoizolacijom koštali više od polovine sredstava, odnosno 20 miliona dinara, kaže Imre Halgato, rukovodilac odeljenja za urbanizam u opštini Mali Iđoš.

"Za sada nema problema sa prokišnjavanjem, što je i najveći rezultat ove obnove. Radi zadovoljavanja ispunjavanja sadašnjih tehničkih propisa, fasada je dobila termoizolaciju, istovremeno su zamenjeni i prozori, tako da je termička efikasnost povećana i zadovoljava savremene propise," kaže Imre Halgato.

Koliko je ovo bio zahtevan i ozbiljan projekat govori podatak da je Opština Mali Iđoš još tokom 2017. godine konkurisala za sredstva kod republičke Vlade kako bi se rešio ovaj gorući problem. Projekat je nekoliko puta dorađivan kako bi se obezbedila maksimalna sigurnost, ali i energetska efikasnost objekta, istakao je predsednik opštine Mali Iđoš, Marko Lazić.

"Svi smo jako srećni. Zadovoljni su i zaposleni i pacijenti, a i mi iz lokalne samouprave što je ovako velik posao konačno završen i što dom zdravlja ima bezbednu i sigurnu zgradu. Bilo je potrebno puno truda i strpljenja da se obezbedi sva potrebna dokumentacija i do kraja završi projekat. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je za ove radove obezbedila nešto više od 35 miliona dinara bez pdv-a, a radovi su trajali sedam meseci," rekao je Lazić.

Kako bi se zgrada stara 40 godina približila standardima savremene zdravstvene ustanove postavljen je novi hidrantski vod, ugrađena panik rasveta, kao i instalacije za dojavu požara. Uskoro će i grejni sistemi biti modernizovani priključenjem na gas čime će se postići još veća energetska efikasnost i veća udobnost zaposlenih i pacijenata u zimskom periodu.

Pogledajte video prilog https://youtu.be/05x2ZvsCwZ4

Izvor: rtv.rs