SrpskiСрпскиMagyar
25.01.2020. Субота

 

 

 

Sistem48

JPK


СПОНЗОРИ

APV

KLER

BGA


RHMZ

NSZ


facebook

Фејсбук Презентација
Општине Мали Иђош

prezentacija

Инвестициона презентација
Општина Мали Иђош


uzkuapv

pannonreg

rfapv

rav

dobrauprava

uzmiracun

baner

Археолошко налазиште у близини Фекетића
02.08.2019.

Председник општине Мали Иђош Марко Лазић са својим сарадницима обишао је археолошко налазиште на самом изласку из Фекетића, на високој греди изнад обале реке Криваје. На поменутој локацији налазе се остаци археолошког локалитета из периода средњег века, на које су наишли и радници приликом припреме терена за изградњу пречистача. Из Међуопштинског завода за заштиту споменика културе кажу да је највероватније реч о сеоској цркви са гробљем, те да су до сада откривене кости 16 индивидуа.

Према подацима из документације, на поменутој локацији налази се већ раније детектовани локалитет са налазима из периода средњег века, који је у мањем обиму истраживан 1972. године. Том приликом ископано је неколико археолошких сонди и потврђено је постојање, највероватније, сакралног објекта.

Од 2017. године, Међуопштински завод за заштиту споменика културе реализује пројекат "Археолошка мапа северне Бачке", који подразумева систематско мапирање археолошких налазишта у овој области. До сада су покривене општине Кањижа, Сента, Ада-Мол, а као резултат пројекта, евидентирано је око 500 нових археолошких локалитета. Наредне године, пројекат ће обухватити и општину Мали Иђош, која ће археолозима пружити нова и детаљнија сазнања о налазиштима из различитих периода на овом простору.

Заштитна археолошка ископавања прве кампање за потребе постављања мреже каблова за напајање пречистача започела су 15. јула и трајаће још две недеље, а финансирана су средствима општине Мали Иђош. Наставак истраживања локалитета планиран је током августа и септембра, за потребе изградње пречистача отпадних вода у Фекетићу.

Извор: subotica.com